Quercetina este un flavonoid larg răspândit în natură. Numele a fost folosit din 1857 și este derivat din quercetum (pădure de stejar), după genul de stejar Quercus. Scoarța stejarului și ghindele conţin o substanţă foarte activă, quercitină, cu multe proprietăţi terapeutice: este un puternic antiinflamator, suprimând înmulţirea celulelor tumorale, joacă un rol important în controlarea diabetului, favorizând secreţia de insulină, are efecte diuretice şi antioxidante.
Quercetina se mai găsește și în: mere, prune, struguri, afine, fenel, mărar, coriandru, varză, roșii bio și diferite tipuri de miere.
Imunitate și infecții:
Pe lângă modularea imunității quercetina oferă beneficii în combaterea infecțiilor virale și bacteriene. Aceasta este deosebit de important pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit și pentru pacienții cu boli pulmonare cronice precum astmul, BPOC și fibroză chistică, deoarece virusurile respiratorii sunt responsabile ]n proporție de 40-60% de exacerbarea bolii pulmonare. S-a demonstrat că quercetina poate bloca replicarea rinovirusului (responsabil pentru majoritatea răcelilor obișnuite) și a virusului gripei de tip A. Pacienții infectați cu virusul gripal A și tratatați cu quercetină au prezentat mai puține simptome grave ale gripei împreună cu scăderea mortalității.
De asemenea virusul sincițial respirator și adenovirusul, printre altele, au fost inhibate de quercetină.
Rezultatele studiilor la animale și la om arată eficacitatea acestui compus natural în combaterea infecțiilor și ameliorarea simptomelor adverse ale acestora.
Studii
Quercetina prezintă, de asemenea, efect antibacterian. S-a demonstrat în experimentele cu eprubete că poate inhiba creșterea Staphylococcus aureus. Beneficiile pentru sănătate ale quercetinei au fost cercetate în numeroase studii in vitro și in vivo.
Un studiu al cercetătorilor de la Eastern Virginia Medical School, din Norfolk recomandă folosirea quercetinei ca parte a „cocktailului” de substanțe folosit profilactic pentru infecția SARS-CoV-2 și ca tratament în cazurile medii și moderate de COVID-19, la contacți sau la cei expuși cu precădere (personal medical și asimilat).
Ce spune studiul şi în ce alte afecţiuni este folosită quercetina vedeţi aici.