Majoritatea oamenilor se confruntă măcar o dată pe an cu secreții apoase și congestie nazală din cauza alergiilor sezoniere, a răcelilor sau gripelor, aspect ce poate afecta calitatea vieții. Atunci când ești răcit și ai nasul înfundat, prima soluție salvatoare, la indemâna oricui este sprayul nazal sau picăturile de nas.
Acestea au efecte de curățare, ușurare a respirației și decongestionare. Ce trebuie să știţi este că anumite produse de desfundat nasul pot da dependență.
Întâi apare congestia! Ce este congestia de rebound?
Congestia este cauzată de inflamarea pasajelor nazale, cavități goale prin care circulă aerul. Picăturile de nas cu efect decongestionant reduc această inflamație a vaselor de sânge și favorizează respirația normală. Picăturile de nas cu efect decongestionant reduc volumul vaselor sangvine, iar când efectul dispare, vasele sangvine se inflamează din nou, apărând congestia de rebound.
Congestia de rebound reprezintă fenomenul care presupune utilizarea pe termen lung a picăturilor decongestionante. Simptomele congestiei de rebound presupun apariția congestiei imediat după folosirea picăturilor de nas sau senzația că produsul nu-și mai face deloc efectul, determinând nevoia de a utiliza spray-ul mai des decât recomandă specialiștii sau utilizarea picăturilor doar pentru a putea respira normal pe parcursul unei zile.
Mai multe tipuri de picături, aceeași toleranță
Cercetările arată că, cu cât o persoană prelungește perioada administrării acestor picături decongestionante, cu atât va dezvolta toleranță. Această toleranță înseamnă că va fi nevoie să folosiți picături decongesionante în doze mai mari și mai frecvent, pentru a se obține efectul dorit.
Din fericire, picăturile de nas sunt de mai multe tipuri – saline, cu efect antihistaminic (antialergic), cu efect decongestionant și pe baza de steroizi. Nu toate aceste tipuri de picături pot cauza dependență, însă trebuie să fiți precauți.
Când apare rinita medicamentoasă
Picăturile cu decongestionante clasice, tip ser efedrinat sau substanțe similare cu efect vasoconstrictor, sunt interzise copiilor mici din cauza efectelor secundare (agitație, tahicardie) Și, în general, indiferent de vârstă, ele nu pot fi folosite mai mult de 7 zile, în caz contrar apare fenomenul de obișnuință. Adică exact efectul contrar: nasul se înfundă apărând o rinită medicamentoasă.
Rinita medicamentoasă este cauzată de utilizarea prelungită a picăturilor de nas decongestionante și se poate manifesta prin pierderea mirosului, strănut.
Dependența, sau nu?
Picăturile de nas cu efect decongestionant reduc volumul vaselor sangvine, iar când efectul dispare, vasele sangvine se inflamează din nou, apărând congestia de rebound.
După cum aminteam anterior, congestia de rebound nu reprezintă, totuși, o dependență, ci nevoia de a folosi picăturile mai des. Dacă un pacient continuă în acest fel, inflamatia poate deveni severă, putând conduce la inflamarea permanentă și la deteriorarea țesutului nazal.
Ce funcționează și ce nu?
- Uneori se folosesc substanțe volatilecare pot desfundă nasul, DAR sunt interzise la bebeluși și copii foarte mici.
- Serul fiziologicfolosește doar la fluidificarea secretiilor, DAR nu desfundă propriu-zis nasul.
- Serul hipertonfolosit destul de des (ATENȚIE forma de spray nu se recomandă la sugari) este strict un tratament simptomatic. Desfundă nasul, DAR nu acționează asupra cauzei – inflamaţia.
- Apa de mareare practic același efect că și serul fiziologic hiperton. DAR nici ea nu are efect asupra inflamației produsă de răceală.
- Nu există dovezi științifice pentru aplicarea antibioticelor intranazal. DIN CONTRĂ, ele au că efect secundar alterarea florei normale nazale, care ajută în apărarea contra infecțiilor.
- Altfel de preparate sunt cele pe baza de cortizon, care pot fi administrate după vârsta de 4 ani, dar în general administrarea lor se face doar la recomandarea doctorului, pentru că un efect secundar frecvent este sângerarea nazală.
Cum combatem, cum tratăm
Evitarea sprayurilor nazale sub orice formă, de frica dezvoltării unei dependențe, nu este rezonabilă, deoarece în cazul unei răceli, organismul are nevoie de somn suficient pentru a se reface. De aceea, în cazul guturaiului acut, puteți apela la sprayul nazal pentru decongestionarea imediată a nasului.
Pentru rinoreea din rinită alergică, sau pentru nasul înfundat în caz de răceală sau gripă pentru a evita folosirea vasoconstrictoarelor folosiți GripStop, picături care reepitelizeaza și hidratează mucoasa nazală și au și un efect antiinflamator.
GripSTOP poate fi administrat pe perioada lungă, fără efecte secundare.
Foarte important e că se poate folosi și de către gravide; ele au nasul înfundat în mod fiziologic, din cauza hormonilor, și au tendința crescută la sângerare. Gravidele sau mamele care alăptează nu pot folosi picături decongestionante, dar pot folosi fără probleme GRIPSTOP spray nazal.
Rinopanteina, sub formă de spray sau unguent este un remediu de neînlocuit în rinita alergică și medicamentoasă, pentru proprietățile sale de a reface integritatea structurală și funcțională a mucoasei nazale afectate de folosirea picăturilor vasoconstrictoare.
De primă intenție în:
• rinită atrofică și hipertrofica
• rinită alergică și medicamentoasă
• după intervențiile chirurgicale (polipi, mucotomie, septoplastie, rinoplastie, FEES)
• la purtători de dispozitive CPAP, mască de oxigen