Vitamina B12 este o vitamină esenţială. Organismul se bazează pe un aport de vitamina B12 din exterior. În general, un aport adecvat de vitamine este asigurat de o alimentaţie echilibrată şi variată.

În particular, persoanele care mănâncă ficat, rinichi, carne și pește, pot avea o cantitate suficientă de vitamina B12 ( sau cobalamină). Cu toate acestea, persoanele care evită alimentele de origine animală pot ajunge să aibă o cantitate prea mică de cobalamină pe termen lung.

5 simptome ale carenței de vitamina B12
  • Senzație de oboseală inexplicabilă (scade oxigenarea creierului, demielinizare neuroni)
  • Slabiciune musculară (scade oxigenarea musculaturii scheletului)
  • Furnicături și amorțeli la extremitățile membrelor (scade oxigenarea musculaturii scheletului)
  • Tulburari de echilibru/amețeli, la ridicarea bruscă în picioare (hipotensiune arterială și oxigenare redusă a creierului)
  • Paloare tegumentară (scăderea numărului de celule roșii în sânge)
Alte simptome și semne ale carenței de cobalamină
  • Sensibilitate emoțională exagerată
  • Stări de tristețe sau de anxietate inexplicabile
  • Scăderea capacității de concentrare
  • Tulburări de memorie
  • Scădere în greutate
  • Tulburări de vedere
Ţineţi sub observaţie aportul de vitamina B12 – mai ales în cazul:
  • veganilor, vegetarienilor, a persoanelor care ţin dietă, a celor care au lipsa poftei de mâncare, a seniorilor, a celor cu alimentație dezechilibrată,
  • după operații la stomac
  • in cazul persoanelor cu tulburări de absorbţie (tulburare a mucoasei stomacului, lipsa factorului intrinsec, boala inflamatorie intestinală, boala pancreasului);
  • a persoanelor care consumă excesiv de alcool;
  • în cazul administrării de medicamente obișnuite (medicamente antiacide care blochează acidul gastric, a medicamentelor pentru diabet, în special metformină, vitamina C în doze mari).

mai mult cititi aici – plantamed+natural de bine