Deficitul de Seleniu, sau deficiența severă de Seleniu este asociată cu boli autoimune și cu un risc crescut de mortalitate cauzată de cancer, boli cardiovasculare sau infecții.

Cercetări recente au adăugat riscul de hipoglicemie și supraviețuirea slabă a pacienților cu COVID-19 sau diabet zaharat de tip 2 pe lista problemelor de sănătate dependente de Se. Mai mult, a fost suspectat un rol pentru dezvoltarea variantelor SARS-CoV-2 îngrijorătoare din cauza unei mutageneze crescute în gazdele cu deficit de Seleniu sau pentru dezvoltarea și rezolvarea simptomelor de lungă durată ale COVID (conform [1]).

Se și COVID-19:

La pacienții cu COVID-19, deficiența de Seleniu a fost identificată ca factor de risc pentru evoluția severă a bolii, recuperare slabă și deces [1,3,4]. Un declin puternic al Seleneniului seric și al selenoproteinei P (SELENOP) poate duce în mod direct la agravarea bolii, în special în ceea ce privește sistemul imunitar, sistemul endocrin și sistemul nervos central, unde concentrațiile insuficient de scăzute de Seleniu provoacă defecte funcționale care se pot manifesta prin simptome specifice bolii [1].

Se și boala tiroidiană autoimună (AITD):

Deficitul de Seleniu a fost confirmat recent ca factor de risc modificabil pentru dezvoltarea tiroiditei Hashimoto [2]. Deoarece, un status adecvat de Seleniu contribuie la o funcționare adecvată a sistemului imunitar, suplimentarea cu Seleniu a scăzut titrul de anticorpi tiroidieni la pacienții cu deficit de Seleniu cu tiroidită Hashimoto [5,6]. În plus față de răspunsurile imunitar și inflamator, a fost descrisă o îmbunătățire a stării de spirit a pacienților prin tratamentul combinat Se + LT4 folosind scorurile Self-Rating Anxiety Scale (SAS) și Self-Rating Depression Scale (SDS) [5].

La pacienții cu hipertiroidism din boala Graves, atingerea unor niveluri optime de Seleniu și vitamina D a crescut eficacitatea timpurie a tratamentului cu metimazol: Terapia combinată a dus la o reducere semnificativ mai mare a concentrației serice de FT4 la 45 și 180 de zile în comparație cu monoterapia cu Metamazol [7].

Concluzie:

Prevenirea activă a deficitului de Seleniu pare a fi o măsură cât se poate de sensibilă și eficientă pentru a reduce riscurile pentru sănătate, pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire în caz de boală și pentru a evita sechelele pe termen lung după infecție. În special în regiunile cu concentrații de bază scăzute de Seleniu, cum ar fi în majoritatea țărilor europene, o suplimentare adecvată de Se poate contribui la menținerea sănătății și poate avea efecte benefice suplimentare în caz de boală.

Bibliografie

[1]          Schomburg L. Selenium Deficiency in COVID-19-A Possible Long-Lasting Toxic Relationship. Nutrients. 2022;14(2):283.

[2]          Wu Q et al. Increased Incidence of Hashimoto Thyroiditis in Selenium Deficiency: A Prospective 6-Year Cohort Study. J Clin Endocrinol Metab. 2022;107(9):e3603-e3611.

[3]          Du Laing G et al. Course and Survival of COVID-19 Patients with Comorbidities in Relation to the Trace Element Status at Hospital Admission. Nutrients. 2021;13(10):3304.

[4]          Fakhrolmobasheri M et al. COVID-19 and Selenium Deficiency: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2022;200(9):3945-3956.

[5]          Sun C et al. Clinical Observation of Levothyroxine Sodium Combined with Selenium in the Treatment of Patients with Chronic Lymphocytic Thyroiditis and Hypothyroidism and the Effects on Thyroid Function, Mood, and Inflammatory Factors. Evid Based Complement Alternat Med. 2021;2021:5471281.

[6]          Wang LF. The effects of selenium supplementation on antibody titers in patients with Hashimoto's thyroiditis. Endokrynol Pol. 2021;72(6):666- 667.

[7] Gallo D et al. Add-On Effect of Selenium and Vitamin D Combined Supplementation in Early Control of Graves' Disease Hyperthyroidism During Methimazole Treatment. Front Endocrinol (Lausanne). 2022;13:886451.