Dacă aveți un copil sau sunteți un adult care are de vreo 2 zile febră ridicată și poate alte câteva simptome de răceală sau de gripă, încercați să vă uitați pe interiorul obrajilor, in dreptul primilor molari (măsele). Dacă sesizaţi pete mici, albe sau gri, acestea pot apărea în rujeolă (pojar) cu câteva zile înainte de erupția cutanată.

Uneori aceste puncte pot fi foarte evidente, alterori sunt mult mai greu de văzut.

Leziunile bucale în cazul pojarului (rujeolei) sunt reprezentate în principal de pete mici, albe sau gri, care apar pe mucoasa bucală. Aceste pete sunt cunoscute sub numele de „pete Koplik” sau semnul Koplik și sunt unul dintre semnele precoce distinctive ale rujeolei.

Petele Koplik sunt mici și discrete, având un centru alb și o margine roșie. Ele pot fi localizate pe interiorul obrajilor, pe gingii și pe suprafața internă a buzelor.

Citiţi AICI care sunt şi celelalte semne ale rujeolei, cum poate fi diagnosticată şi tratată.

Este important să rețineți că apariția petelor de Koplik poate preceda erupția cutanată caracteristică a rujeolei. Erupția cutanată apare în general câteva zile mai târziu, iar petele de Koplik pot dispărea odată cu apariția erupției cutanate.

Dacă există suspiciune de rujeolă, este esențial să solicitați asistență medicală imediată. Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, iar diagnosticul și tratamentul precoce sunt importante pentru gestionarea bolii și prevenirea complicațiilor.