OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri de apărare împotriva virusurilor, în special pentru a se proteja de noul coronavirus, respectând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună. De ce această ultimă recomandare? Pentru că, în cazul SARS-CoV-2, transmiterea este preponderent pe cale aeriană.

Pacienții pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit. Acestea intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală. În mod obişnuit, în viaţa de zi cu zi, te infectezi prin picături, prin contact direct şi contact indirect. Acestea fiind spuse, te poţi totuşi infecta din aer în anumite condiţii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli.

Virusul cu țepi

Cercetătorii au reușit să creeze o hartă 3D a structurii virusului. Ei au fost în special interesați de „armura” de proteină țepoasă care-l face atât de contagios. O analiză detaliată a virusului a scos la iveală un lucru extrem de interesant. Țepii coronavirusului se lipesc de celulele umane și au o putere de patru ori mai mare decât cele caracteristice coronavirusului de tip SARS care a omorât sute de oameni în epidemia din 2002.

Țepii care învelesc capsula virusului au o șansă extrem de mare să se atașeze de celule din tractul respirator superior. Astfel că nu e nevoie de un număr mare de particule pentru a infecta o persoană, anunță The Guardian.

Cum ne protejăm mucoasa nazală

Există mai multe aspecte despre care merită să discutăm. În primul rând, o mucoasă nazală cu o suferință cronică, chiar și minoră (rinită cronică, deviație de sept nazal, rinosinuzita cronică) este mai puțin capabilă să se apere de agresiunea virală. Astfel devine foarte important să păstrăm mucoasa nazala cât mai sănătoasă, la fel cum femeile au grijă de tenul lor. Trebuie să folosim produse blânde care mențin funcția normală de purificare și apărare a mucoasei nazale.

Dacă suntem obișnuiți să folosim frecvent dezobstruante nazale, să luăm în calcul produse blânde care au grijă și de funcția de barieră, de apărare a mucoasei nazale) și să le combinăm cu protectoare și regeneratoare.

Echilibrul bacterian

Cercetătorii au demonstrat că ne îmbolnăvim, facem rinosinuzite, otite, atunci când echilibrul bacterian este perturbat și mucoasa nazală care nu mai are “bacteriile prietenoase” nu se mai poate apăra cum trebuie de agresiunile virale și bacteriene. Pentru restabilirea echilibrului bacterian putem folosi Rinogermina spray, tratament de 3 luni.

Fumătorii sunt expuși infecțiilor virale prin modificările cronice de la nivelul mucoasei nazale, dar și prin inflamația de la nivelul arborelui traheobronsic (Rinopanteina spray).

Dacă vorbim despre mucoasa faringiană, să ne aducem aminte de țesutul limfatic de apărare de la acest nivel, un adevărat zid de apărare unde se formează anticorpii (amigdale, baza limbii, rinofaringe).

„Nu trebuie să intrăm în panică atunci când ne doare gâtul, dar putem aplica produse naturale cu rol antiinflamator și antiviral sau de stimulare a sintezei de anticorpi în țesutul limfatic”, a declarat Conf. Univ. Dr. Raluca Grigore.

Alergia, factor favorizant

Persoanele alergice sunt mult mai sensibile agresiunilor virale deoarece au permanent o stare de inflamație a mucoasei nazale.

Acum, mai atent decât niciodată trebuie să combatem inflamația mucoasei nazale, să spălăm mucoasa cu ser fiziologic, apoi să aplicăm sprayurile cu efect antialergic și cele protectoare.

În sezonul de polenuri și apoi, peste vară, în cel al ambroziei, cu atât mai mult mucoasa nazala trebuie să fie pregătită pentru orice “musafir nepoftit”.

Mai este un aspect pe care studiile din ultimii ani l-au adus în atenție, și anume echilibrul florei bacteriene din mucoasa nazală.